Hrvati se na referendumu 1991. izjasnili za samostalnost, slavna Merilyn zapjevala Kennedyu

‘Ne znam što bih rekao. Ovo je prvi put da ikad govorim o jednoj od tih stvari… Laku noć’ – izgovorio je Thomas Edison na današnji dan 1926. godine, kad su ga na večeri američke Nacionalne udruge za električnu rasvjetu zamolili da stane za mikrofon. Bilo je to njegovo prvo obraćanje publici koje se prenosilo na radiju, zbog čega je pomalo zbunjen skratio priču. Mnoge je to iznenadilo, budući da su ga smatrali genijem.

POGLEDAJTE VIDEO: Podsjetnik na Nikolu Teslu

No, njegova tvrdnja o tome da je ‘genijalnost samo jedan posto inspiracije, dok preostalih 99 posto čini znojenje’, najbolje objašnjava zašto se tako ponio.

storyeditor/2023-05-18/2023-05-19.png

Zanimljivo je da se Edison nije uspio naviknuti na školu, pa su ga učitelji u prvom razredu proglasili ograničenim i izbacili iz škole. Tako je njegova majka preuzela poučavanje, a kao radoznali dječak sam je uživao u čitanju znanstvenih knjiga i provođenju eksperimenata. Sa 16 godina spasio je život sinu šefa željezničke stanice i umjesto novca koji su mu ponudili za nagradu, zatražio da ga nauče sve o funkcioniranju telegrafa. Tu se zaposlio i proveo nekoliko godina.

Tvrdnju o da iza genijalnosti ponajviše stoji rad kasnije je dokazao provodeći dane u laboratorijima. Znao se toliko zanijeti poslom da bi radio i po 19 sati u komadu, a rezultat toga je 1093 patenata u SAD-u, 3 tisuće dokumenata o autorstvu izuma koji su izdani u drugim zemljama.

Referendum o samostalnosti

Bioetièari: Hrvatska je plodno tlo za teorije zavjere

Foto: 24sata.hr

Za vrijeme pregovora o rješavanju državne krize u bivšoj SFRJ 1991. godine, predsjednik Hrvatske, dr. Franjo Tuđman donio je odluku o raspisivanju referenduma o državnoj samostalnosti Hrvatske. Referendum je održan na današnji dan 1991. godine. Pravo glasa iskoristilo je 83,56 posto registriranih birača. a 94,17 posto njih izjasnilo se za odvajanje Hrvatske od Jugoslavije.

Marilynin zapjevala Kennedyu

Foto: Wikimedia

Na današnji dan 1962. godine slavna Marilyn Monroe u njujorškom Madison Square Gardenu održala je svoj zadnji veći nastup u javnosti, jedan od onih koji su je vinuli u legendu. Uz televizijski prijenos, u uskoj haljini, vrlo senzualno je zapjevala ‘Happy Birthday, Mr. President’, američkom predsjedniku Johnu F. Kennedyju. Tri mjeseca kasnije bila je mrtva, a vrlo su žive postale glasine o tome kako su ona i Kennedy bili ljubavnici.

Više vremeplova pročitajte ovdje

Najčitaniji članci

Source: 24sata.hr